diumenge, 24 de juny de 2012

Prunera

Pertany a la família Rosaceae i al gènere Prunus.
L'espècie Prunus domestica té el seu origen en el CaucasAnatòlia i Pèrsia i es considera com l'espècie europea. També hi ha espècies conreades americanes i asiàtiques.
És el més rústec dels fruiters i el que es pot conrear més al nord o a més altitud, no tant les espècies japoneses. Suporta millor que els altres arbres fruiters els sòls pesants o massa humits. Les feines de conreu són les habituals en tots els fruiters: llauraradobarregar,si és el cas, desherbaresporgaraclarida de fruits i collita.En l'agricultura a banda de com a productors de fruits també es fan servir diverses espècies o varietats de pruneres (Prunera de Sant Julià, Dames, Mirabolà, Mariana) per empeltar sobre elles altres fruiters com l'ametller, l'albercoquerpresseguer o la mateixa prunera. Sobretot es fa servir per a que els arbres aguantin terrenys massa pesants o humids que podrien podrir les arrels.
Es tracta d'un arbre caducifoli que pot arribar als 10 metres d'alçària però normalment es queda en 5 o 6 metres. El tronc és d'escorça bruna i blavosa brillant llis o esquerdat. Fulles oblongues serrades, finament piloses. Flors blanques i solitàries amb molts estams i anteres bilobulades. Fruit en drupa de color groc, vermell o violaci i recobert d'una cera blanquinosa. La llavor resta dins del pinyol o endocarpi.

Font: Viquipèdia


Cançó