dimecres, 28 d’abril del 2010

Nesprer





El nesprer japonés (Eriobotrya japonica), també anomenat nesprer, nisprer, nespler, nyesprer o nyespler, és un arbre fruiter originari de la Xina i tradicionalment conreat al Japó. El nom del seu fruit és el mateix que el de l'espècie indoeuropea: nespra, nespre, nespro, nespla, nyespro, nyespra, nyespla o nispro. A Badalona i algunes localitats del Maresme, com per exemple a El Masnou, el fruit s'anomena micaco, i micaquer l'arbre que en dóna.
Als Països Catalans es troben arbres disseminats sobretot en zones litorals (típic de molts patis a la ciutat de Barcelona) i és un conreu intensiu i especialitzat a la zona de Callosa d'en Sarrià al sud del País Valencià on hi ha una denominació d'origen d'aquest fruit.
La part que es menja del nesprer són els seus fruits, madurs i frescs, els nespres. El nespre és una fruita amb alt contingut en aigua i poc calòrica, cada 100 grams d'aquesta fruita conté 45 kilocalories.
Les nespres que arriben al mercat pel maig són les nespres dolces o del Japó. L´arbre fa una fulla rugosa i resistent, i s´adapta molt bé als nostres jardins. El nesprer dolç s´ha imposat al nesprer del país, que fa un fruit aspre, que ha de madurar, entre palla, fins a la tardor.




Font: Viquipèdia / Almanac el cordill 2012.